MOROCCO DESERT CHALLENGE 2018 – bivak Plage Blanche

Zdravíme Vás z kouzelného místa nad oceánem, kam pořadatelé letošního desátého ročníku rallye Morocco Desert Challenge umístili první bivak. Celý konvoj se sem přesunul z Agadiru v pohodovém tempu spojovací etapy dnes dopoledne a tady odsud teprve začne vlastní závod úvodní napůl plážovou etapou.

Člověk, který za celou rallye stojí, se jmenuje Gert Duson a do organizace zapojil celou svoji rodinu. Bylo velmi zajímavé se s ním včera potkat na breefingu (který v jednotlivých časech proběhl ve francouzštině, holandštině a angličtině. Kromě klasických organizačních záležitostí Gert definoval několik zásadních věcí – řekněme ducha celé rallye. Řekl: „Jsme tu všichni proto, abychom si to užili a férově spolu závodili. Základní hodnotou je zde respekt – respekt k sobě navzájem, k místním obyvatelům a jejich zemi, kde jsme hosté. Proto Vás prosím o dodržování pravidel a sportovní chování. A pokud tato pravidla porušíte – jednou, podruhé… potřetí už budete sedět v letadle domů…“ Sklidil za to velký potlesk a myslím, že to dostatečně vyjadřuje atmosféru, ve které se celá rallye ponese. My jsme tu poprvé, tak to nemůžeme posoudit, ale Tomáš Ouředníček nám potvrdil, že Gertovi se podařilo vybudovat nádherný závod přesně v duchu, o kterém mluvil.

Nyní nám zbývají asi tři hodiny do startu a tady v bivaku probíhají takové ty přípravy před tím, než se všichni dostaneme do rallyového tempa – vybalujeme věci, ukládáme do skříněk atd. Je to přesně takový ten čas, kdy už se všichni těší, až se závod rozběhne. Dnes ráno jsme během spojovačky ještě zkontrolovali, jestli nám fungují intercomy v přilbách a zda máme správně zkalibrovaný omezovač rychlosti. Samotná Tatra už má za sebou dvoudenní testování – Tomáš totiž přiletěl dříve a spolu s mechaniky dolaďovali nastavení podvozku.

To je pro tuto chvíli od nás vše, ozveme se Vám ještě večer po dojezdu do cíle etapy.

Míra Martinec